Suroviny
- 800 g vepřové plece
- 500 g mrkve
- 1 cibule
- 4 lžíce másla nebo 1 lžíce pokud budeme smažit na oleji
- 800 ml vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru krupice
- 200 ml mrkvové šťávy (jde o i bez ní)
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř, kmín, citronová šťáva na dochucení, olej
Postup
Na kostičky nakrájené (3 × 3 cm) maso osolíme, opepříme, obalíme v mouce a smažíme na oleji do zhnědnutí ze všech stran. Nehrabeme na něj, ať se hezky opeče, jen ho párkrát otočíme. Mezi tím na 3 lžicích másla nebo na oleji osmažíme do sklovata nakrájenou cibuli, do které přidáme drcený kmín.
Mrkev nakrájíme na menší kousky, přidáme k cibuli a orestujeme. Orestovanou mrkev zalijeme mrkvovou šťávou, pokud máme a přidáme orestované maso. Z pánvičky trochou vývaru vyvaříme výpek a přidáme k masu. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a zalijeme vývarem. Vývaru dáme tolik, aby bylo maso těsně ponořené.
Dle kvality masa a velikosti kostek dusíme pod pokličkou asi 45 minut.
Když je maso měkké, přidáme dle potřeby sůl, osladíme cukrem a dochutíme citronovou šťávou. Nakonec vmícháme studenou lžíci másla, už nevaříme.