Vepřové s mrkví

Suroviny

  • 800 g vepřové plece
  • 500 g mrkve
  • 1 cibule
  • 4 lžíce másla nebo 1 lžíce pokud budeme smažit na oleji
  • 800 ml vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 200 ml mrkvové šťávy (jde o i bez ní)
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř, kmín, citronová šťáva na dochucení, olej

Postup

Na kostičky nakrájené (3 × 3 cm) maso osolíme, opepříme, obalíme v mouce a smažíme na oleji do zhnědnutí ze všech stran. Nehrabeme na něj, ať se hezky opeče, jen ho párkrát otočíme. Mezi tím na 3 lžicích másla nebo na oleji osmažíme do sklovata nakrájenou cibuli, do které přidáme drcený kmín.

Mrkev nakrájíme na menší kousky, přidáme k cibuli a orestujeme. Orestovanou mrkev zalijeme mrkvovou šťávou, pokud máme a přidáme orestované maso. Z pánvičky trochou vývaru vyvaříme výpek a přidáme k masu. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a zalijeme vývarem. Vývaru dáme tolik, aby bylo maso těsně ponořené.

Dle kvality masa a velikosti kostek dusíme pod pokličkou asi 45 minut.

Když je maso měkké, přidáme dle potřeby sůl, osladíme cukrem a dochutíme citronovou šťávou. Nakonec vmícháme studenou lžíci másla, už nevaříme.